HTML

Szálláshelyek

Magyarországi szállások, vendégházak, panziók, apartmanok, hotelek kritikája mindenféle tapasztalatok és tapasztalatlanságok alapján.

Friss topikok

Linkblog

Hidegkúti turistaház - Mátrakeresztes(?) - külterület

2009.01.13. 06:00 pihenek

Már az elején leszögezem. Ez nem egy egyszerű vendégház. Pedig nagyon egyszerű... és jogos a kérdőjel.
A Mátra közepén képzeljünk el egy tisztást, ahol egykoron erdészlak állott a hatalmas erdészeti birtok körül, az épület körül pedig számos gazdasági épület állt, és mintegy háromszáz cseléd, erdei munkás elszállásolására alkalmas
szállás volt a réten. A II. világháború mindent elpusztított, de ennek "köszönhetően" valami új el is kezdődhetett:

Csak a legfontosabb átlagtól eltérő tulajdonságait sorolnám fel a Hidegkúti turistaháznak, szerintem önmagában mindegyik tulajdonság felkérés arra a táncra, melynek neve: időutazás.

Az erdészháznak mindig is a névadó forrás biztosította a bővízű és tiszta ivóvíz-ellátást. A forrás ötven méterre helyezkedik el a szállásépülettől és zárt vízvezetéken kerül a konyhába és fürdőbe a forrásvíz.
A
szállás körüli nagy, füves réten nemcsak hatalmas focimeccsekre van lehetőség, hanem métázhatnak is a vendégek. (Ehhez Közép-Európa legnehezebb métaütőjét tudják rendelkezésre bocsájtani a háziak, ami diófából készült, "mert az volt kéznél". Métázásra nem idális, alkarizom-fejlesztésre tökéletes.)
A turistaház tökéletesen mentes a fényszennyezéstől, mivel három kilométeres sugarú körben semmiféle mesterséges fényforrás nem található. (A házba nincs bekötve az áram, így elektromosság is csak az aggregátor bekapcsolásával biztosítható.)
A
szállás Vendégei gyakran kérdezik, hogy megközelíthető-e a ház személyautóval. Jó (csapadékmentes) időben igen, egyébként csak nehezen. Mégis, még jó időjárás esetén sem ideális személyautók számára a terep. És ez mégiscsak egy különleges adottságú turistaház, ahová túrázva érkezni az igazi...
A ház előtti rét ideális focizni, ezért (nem profi) focicsapatoknak edzőtáborozni is alkalmas a helyszín. (Kiegészítő erőnléti edzésként ajánljuk a favágást :-))
A Hidegkúti turistaház legegyedibb és legnépszerűbb programja a csend és a természet aktív megfigyelése. A helyszínen részletes útmutatást nyújtanak ehhez a programhoz, így most csak a három legfontosabb lépést ismertetem:

  • 1. Rét megközelítése.
  • 2. Kényelmes pozíció megtalálása (fűben fekvés ajánlott).
  • 3. Semmi. Aztán semmi, ismét. Sokszor egymás után, addig, amíg valamivé nem válik ez a semmi.

Amíg a szarvasok jól érzik magukat a ház előtti réten és rendszeresen tiszteletüket teszik hajnalonta, addig - a háziak bíznak benne - Vendégeik is örömmel töltik itt idejüket.

Remélem, csak azoknak a figyelmét keltettem fel ezzel a bejegyzéssel, aki figyelmesen olvastak, és a legfőbb tulajdonságait megismerték ennek a 38 személy részére is szállást nyújtó egyedi turistaháznak.
Se bolt, se szomszéd, se tv, se internet... csak a természet.

 

Te is jártál már Hidegkúton? Esetleg ismered a Hidegkúti turistaházat? Írd meg véleményed a kommentek közé vagy a pihenek@gmail.com címre!
Továbbá várjuk részletes élménybeszámolóidat a pihenek@gmail.com címre belföldi nyaralásaid szálláshelyeiről!


 

 Az egyes részletek forrása: www.hidegkutituristahaz.hu - Csak túrázóknak!

Szólj hozzá!

Címkék: mátra szállás túrázás vendégház

A bejegyzés trackback címe:

https://szallashelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr25873899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása